Don Guezen zit lekker in zijn vel bij OSV dames

Oostzaan- Don Guezen zit na zijn vertrek van vorig jaar bij FC Purmerend weer uitstekend in zijn vel. De trainer richt zich op zijn voetbalschool en is sinds dit jaar begonnen met het trainen van OSV Dames 1. “De groep moet nog veel leren, maar het is alleen maar leuk om de meiden beter te zien worden”, vertelt Guezen.
Dames 1
De Amsterdamse club nam zélf contact op met Guezen. “Dave Sijbrands vroeg of ik daar interesse in had”, legt hij uit. “Ik heb natuurlijk mijn eigen voetbalschool, mijn dochter speelt bij Kadoelen en mijn zoon speelt bij Cambuur, dus ik heb niet zoveel tijd om een club te trainen. Maar dit gaat er goed naast, waardoor ik besloot het te gaan doen. Ik vind trainen sowieso leuk, dus daar zeg je geen ‘nee’ tegen. Dan moet je natuurlijk nog altijd kijken of het klikt.”
Het klikt zéker, want de meiden hebben het met Guezen uitstekend naar hun zin. Wat is eigenlijk het verschil tussen het trainen van mannen en vrouwen? “Dames zijn vaker serieuzer in hun strijd dan mannen. Bovendien nemen ze sneller iets van je aan. Zélf kan ik natuurlijk ook wel een balletje trappen, dus als ik het voor doe zijn ze soms ook wel onder de indruk.”
Guezen heeft momenteel minder kritiek van bovenaf, wat hem goed bevalt. “Bij alle clubs die ik heb getraind, vond ik het te allen tijde belangrijk dat plezier voorop stond. Zo heb ik een aantal clubs gehad waar ik vroegtijdig wegging, omdat mensen tegen mij gingen zeggen wat ik moest doen. Ik ben natuurlijk een wat oudere trainer, dus dan moeten ze het zelf maar gaan doen.”
Ontwikkeling
De oefenmeester ziet een duidelijke ontwikkeling die de speelsters doormaken. “We zijn dit jaar natuurlijk begonnen. We trainen en spelen goed, alleen we winnen niet elke wedstrijd. Twee weken geleden hebben we voor het eerst gewonnen en tussendoor twee keer gelijkgespeeld. Wij hebben niet echt een team dat lange ballen kan spelen, dus ik probeer de meiden goed te laten opbouwen. Dat gaat tot nu toe best redelijk. Volgend jaar willen we de stap maken dat er meer meiden komen en dat we daardoor meer mogelijkheden krijgen. Wat vooral beter gaat? Het bewegen zonder bal, deze vragen en op de juiste manier aannemen. Dat zijn zeker belangrijke aspecten waarin ze zichzelf hebben verbeterd.”
Voetbalschool
Ook heeft de trainer nu voldoende tijd om zich te richten op zijn voetbalschool. “Mijn kinderen zeiden tegen me: pa, waarom ga je dat niet doen? Als je er ooit niet meer bent, dan willen wij het wel doen. Dus toen ben ik dat gaan doen en dat gaat eigenlijk hartstikke goed. Het zijn leuke zaken om op te pakken, onder meer omdat ik veel vrijer ben dan wanneer ik aan een club ben gebonden. Er zijn bovendien inmiddels acht jongens uit mijn voetbalschool die bij een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, red.) spelen. Daar ga ik ook vaak naar kijken. Kik Braspenning speelt bijvoorbeeld bij Ajax Onder 17 en Sem Perez Mutsaers bij Volendam Onder 15. Zo heb ik heel wat jongens die ooit bij mij hebben gespeeld die naar een BVO zijn gegaan. Dat is prachtig om te zien”, aldus Guezen.
Tekst: Jordi Smit
Foto: Peter Seymour

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl