Henk Evenblij in oranje overhemd aanwezig bij Zaans Oranje

Zaandam- Zaterdagmiddag kort nadat de heren 1 van ZCFC op Sportpark Kalverhoek hebben afgetrapt staat Henk Evenblij, goed gekleed met een keurig oranje overhemd voor de ingang naar kantine `De Inzet` van ZCFC. Hij is serieus in gesprek met duo voorzitter Martijn Jonker maar toch brak ik in en gaf beide heren een hand. Met voorzitter Jonker was ik al bekend dus ik stel me alleen voor aan de heer Evenblij. Nu was ik enigszins bekend met hem, via televisie en had de dag ervoor nog over hem gehoord op Voetbal Inside. Bij toenadering en mezelf voorstellen raak ik `kort en krachtig`met de heer Evenblij aan de praat; Ik vroeg hem of er nog voetbalnieuws was hetgeen natuurlijk koren op de molen was. Al snel klonk het`; Ik ben de eerste profvoetballer Van Koninklijke Bloede. Een zeer bijzondere uitsprak op een druilerige zaterdagmiddag in de kelderklasse van het Zaanse voetbal. Henk`s boek Oranje nazaat, werd afgelopen vrijdag door Johan Derksen belicht in Veronica Inside. Het boek is verkrijgbaar via boekenbestellen.nl en in de boekhandels en ik heb besloten dit boek aankomende week dan ook aan te schaffen want het boek; Oranje Nazaat staat inmiddels in de top 50 en dat zal niet zomaar. Mede hierdoor besloot ik toch nog even op internet te zoeken om nog wat meer informatie over de beste man te vergaren.
Henk Evenblij is voormalig sportjournalist bij Dagblad De Zaanlander en later bij De Telegraaf. Komt uit Zaandam en is momenteel woonachtig in Koog aan de Zaan. Henk Evenblij heeft een indrukwekkende carrière achter de rug. Eerst als voetballer van zaterdagamateurclub ZCFC, later als prof bij Telstar en ZFC. Henkie kon je midden in de nacht wakker maken voor een partijtje voetbal. Zijn oud-trainer Piet de Visser wilde van hem een tweede Frits Flinkevleugel maken. Maar door afgrijslijke familieomstandigheden strandde zijn avontuur in het betaalde voetbal. Vervolgens stortte de Zaankanter zich met hart en ziel in de journalistiek.
Dat werd wel een doorslaand succes; hij was tot in lengte van dagen de voetbalspecialist van De Telegraaf. Zo versloeg hij vijf wereldkampioenschappen, zeven EK’s en zo’n 350 Europa Cupwedstrijden. In die periode was Evenblij een van de eerste clubwatchers in Nederland. Dit hield in dat hij de clubs die in internationaal verband speelden dag en nacht volgde. Zo was hij kind aan huis bij respectievelijk Ajax, PSV, Feyenoord, FC Utrecht, FC Groningen, FC Twente, Heerenveen, Sparta, Willem II, NEC, AZ, Fortuna Sittard en Vitesse. Over al deze clubs kan hij dan ook geweldige anekdotes vertellen. Want deze energieke reporter verwierf grote populariteit door zijn droge humor en vette kwinkslagen. Nimmer was het saai in zijn nabijheid. Henk was erbij tijdens de geruchtmakende EK kwalificatiewedstrijd Spanje-Malta (12-1) waardoor Oranje het eindtoernooi in Frankrijk werd ontstolen. Had hij de vette primeur van Co Adriaanse die van AZ naar FC Porto vertrok en stond naast Willem van Hanegem bij Spartak Moskou-Feyenoord. Henk adviseerde Willem het volgende: “jij moet Obiku erin zetten”, waarop De Kromme antwoordde: “die staat er al in.” Henk vloog met de ontslagen president Karel Aalbers naar Marbella en dronk koffie aan de keukentafel met Romario en diens vrouw Monica. Ach, de hele voetballerij kent Henk en andersom idem dito. Evenblij bracht zes boeken uit die later onder de titel Gekke Henkie werden gebundeld.
Privé kreeg Henk Evenblij met grote tegenslagen te kampen. In zijn verzamelwerk spreekt hij openhartig over de tijd dat hij te maken kreeg met ernstige ziektes als nierkanker, diabetes en prostaatkanker. Ondanks alles is Evenblij tijdens een presentatie gangmaker en entertainer de journalist die de mensen meesleurde in zijn enthousiasme. Dat hij in moeilijke situaties ergens de humor van weet in te zien schetst hem als mens.
Met Evenblij in de zaal valt er nooit meer een stilte en ontstaat er gegarandeerd geen saai moment.
Ook dat weten ze bij ZCFC. Hij was bij de club te gast tijdens het 75-jarig bestaan van het Zaans Oranje. Het leek wel cabaret, de mensen lagen in een deuk. De aanwezigen genoten van zijn speech, die iets te vroeg beëindigd moest worden omdat een cameraman spontaan de slappe lach kreeg en niet meer tot bedaren kwam. Het was een topavond.”
Henk(ie) is ook een aanrader bij Sportspeakers, een bureau voor dat werkt met de beste sprekers uit de sportwereld, die het publiek slap doet liggen van het lachen. Kortom, hij is een sportieve doorzetter die het leven al van vele kanten heeft mee kunnen maken en er zijn voordeel mee doet. En daar kon ik me ook iets bij voorstellen. Deze week zal ik het boek aanschaffen en verwacht ik me zeer snel weer te melden bij de volgende thuiswedstrijd van ZCFC. Want de `niet gekke Henkie` zal ik dan vragen om het boek te signeren en deze zal dan ongetwijfeld het voorste plekje in mijn boekenkast krijgen.
Van onze verslaggever