De start van Enjo!n sport

Zaanstad- Afgelopen zaterdag zag Stichting Enjo!n Sport het levenslicht. Een stichting die zichzelf ten doel heeft gesteld om sporten voor mensen met een beperking mogelijk te maken. Initiatiefnemer en ambassadeur van de stichting is Sander Koomen. Sander lijdt aan het syndroom van Usher, waardoor hij doof en blind wordt. Dat hij niet zonder reden initiatiefnemer en ambassadeur is merken we snel.
Na een revalidatietraject van ruim een jaar heeft Sander zijn leven anders in kunnen richten. Hij heeft een geleidehond, Brighty, en loopt met een blindengeleidestok. Zo vindt hij zijn weg weer door de Zaanstreek en door het leven. Maar nog belangrijker, Sander heeft weer energie gekregen en is gaan sporten. “Ik zag een filmpje van het NOC*NSF over de paralympische selectiedagen. Ondanks mijn leeftijd, 41 jaar, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben ik naar Papendal gegaan. Een unieke ervaring”, zo zegt Sander zelf.
Deze testdag in 2018 was het begin van een nieuwe carrière. Sander kreeg uitnodigingen van de roeibond en de triatlonbond om eens mee te trainen. Zijn keuze viel daarbij zelf op de triatlon. Een uitdagende discipline en al helemaal met de uitdagingen die Sander zelf ervaart. Niet alleen het doorzettingsvermogen van Sander viel op, ook zijn talent werd erkent door de trainers bij de bond. “Zijn natuurlijke aanleg voor het lopen en het vermogen dat hij trapte op de fiets, vielen meteen in positieve zin op. Sander is wel al wat meer op leeftijd, maar zijn ‘motor’ is nog jong qua trainingskampen. Hier zit dan ook nog veel potentie in” zegt Jelmer van Waveren, talentcoach bij de Nederlandse Triatlon Bond.
Begin 2020 verwierf Sander dan ook de selectiestatus binnen de paratriatlon bond en traint hij intensiever dan ooit. Samen met zijn guide Davy Heijsteeg, zelfstandig zwemmen, fietsen en hardlopen is er gezien zijn beperking niet bij, richt hij zich dit jaar op een aantal grote, internationale wedstrijden. Het grote, achterliggende doel is om in 2024 deel te nemen aan de Paralympische Spelen in Parijs.
Stichting Enjo!n Sport wil in de eerste plaats Sander steunen om deze Olympische droom waar te maken. Daarnaast kijkt de stichting ook breder. “Zelf ben ik met het sloeproeien in aanraking gekomen en roei ik nu al enkele jaren mee met Saense Kat. Een geweldige ervaring om met elkaar in een sloep alles te geven. Als ik met de mannen in de boot zit kan ik mijzelf zijn, zonder last te hebben van mijn beperkingen”, stelt Sander zelf. “Deze ervaring wil ik ook aan anderen kunnen bieden. Het is dan ook mijn droom om via de stichting andere mensen ditzelfde te laten beleven. Sporten kan mensen met een beperking echt uit hun isolement halen”, daar wil ik mij voor inzetten, “omdat ik zelf ervaren heb hoe diep het dal kan zijn” zegt Sander tot slot.
Voorzitter Marco Schoon voegt daar nog aan toe: “Je moet roeien met de riemen die je hebt en waar kan dat dan beter dan in een sloep? Juist in een sloep zit je met elkaar op de bank en push je elkaar tot het uiterste, zowel mentaal als fysiek. Ik kan niet wachten tot de sloep van Stichting Enjo!n Sport te water gaat.”
Jeroen Koomen, broer van en penningmeester, zegt daarover: “we hopen dat dit feestelijke moment de start kan zijn van een succesvolle onderneming richting Parijs 2024 en oplevert dat er binnenkort een prachtige sloep door de Zaan (en verder) vaart. Iedereen die daaraan wil bijdragen en zich aan deze stichting wil verbinden kan zich melden door te mailen naar info@enjoinsport.nl .

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl