René van Elsland hoofdtrainer Fortuna Wormerveer

Wormerveer- Ooit was hij de zesjarige jongen die het sportpark Hoornseveld in Zaandam met een welgerichte trap voor geopend verklaarde. Op 16 jarige leeftijd debuteerde hij in ZFC. Nu zal hij als 57 jarige een nieuwe uitdaging aangaan als hoofdtrainer bij Fortuna Wormerveer.
Voor menigeen kan dat als verrassend worden gezien. Niet voor de man in kwestie. ‘Ik was toe aan deze stap’ zo laat hij weten als zijn aanstelling definitief is. Ooit was hij op 21 jarige leeftijd de jongste TC1 trainer van Nederland. Vanwege het opzetten van een succesvol eigen bedrijf (Levensgenieters.nl) ontstond, zoals hij dat zelf omschrijft, als een gat in zijn cv.
Na die trainersloze periode van tien jaar stapte hij in bij Meervogels’31 uit Akersloot. Dat dienstverband duurde zes seizoenen. In den beginne waren de geel zwarten van Van Elsland het lelijk eendje van haar klasse. De Zaankanter wist er een goed geoliede ‘machine’ van te maken waarmee hij prima resultaten wist te scoren. ‘Zie het team gerust als promotiekandidaat.’ Promoveren was daar oorspronkelijk ook het idee, maar hoe doe je dat in de praktijk? Hij heeft er met veel plezier en een mooie selectie gewerkt. ‘Ik beschouw het als een warm bad waar goed werk kon worden geleverd.’
Na zes seizoenen zijn beide partijen beslist nog niet op elkaar uitgekeken. Houdbaarheid is telkens weer anders. Zie Simeone langs de lijn in Madrid. ‘De koek is zeker nog niet op’ benadrukt Van Elsland. ‘Het is gewoon verstandig aan het einde van dit seizoen te stoppen.’
Als speler was Van Elsland actief bij ZFC. Hij woonde als het ware in de achtertuin van de club aan de Westzanerdijk. Tot zijn 38e was hij als speler actief waarin ook een korte periode KFC paste. Op het moment dat hij ondernemer werd kwam zijn loopbaan op het veld tot stilstand.
Het contact met Fortuna Wormerveer kwam snel tot stand. ‘Binnen de club zal mijn naam genoemd zijn door mensen’ gokt de trainer. Een aantal gesprekken volgde waarin wederzijds een goed gevoel ontstond. Na bestuur volgde ook wat gesprekken met spelers (‘Een goede klik’) en kon de knoop doorgehakt worden. Een contract voor een seizoen met de intentie dat langer te laten duren. Net als met de huidige trainer Juan Fernandez Coto die echter gekozen heeft voor derde divisionist ADO’20.
Na de degradatie van Fortuna uit de Hoofdklasse is de positie in de eerste klasse halverwege de rit nog niet zoals gewenst. Momenteel vertoeft de selectie voor een trainingsstage in Barcelona om er voor te zorgen dat de tweede competitiehelft succesvol zal worden afgesloten. ‘Dan weet je dat er mensen spreken over vertrek van spelers’ weet de ervaren Van Elsland. ‘Je moet altijd zien hoe concreet dat zal worden. Het is goed om te weten dat Fortuna Wormerveer over een enorm goede jeugdafdeling beschikt. De filosofie daar achter spreekt mij zeer aan. Eventuele leegtes moeten we kunnen opvullen met clubmensen.’
Met die wijze van werken heeft hij goede ervaringen opgedaan in Akersloot. ‘Dat is ook leuk om te doen. Natuurlijk zul je continue kritisch naar het niveau moeten blijven kijken. Je hebt het wel over eerste klasse en liefst hoger. Wat kan de jeugd aan en gunnen we ze de tijd om zich te ontwikkelen. Daar dienen we een oplossing voor te vinden. Want teruggang van niveau kan gewoon niet bij een club als Fortuna. Opleiding en presteren moet goed samen kunnen gaan.’
In het vrijdagmorgen natte Barcelona werd de selectie door Gerard Klitsie op de hoogte gesteld van de benoeming. De stafleden waren dat de avond er voor al.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl