Tussenbalans AZ jeugd: ontwikkelen met zicht op prijzen

Zaanstad- Met in 2019 alleen nog de derby Telstar – Jong AZ op de rol is het tijd om de balans op te maken. Hoe deden de negen AZ Jeugd-teams het in de eerste seizoenshelft en waar ligt na de winterstop ruimte voor verbetering?
Jong AZ
Halverwege het seizoen staat Jong AZ – dat in de voorbereiding het Helders Toernooi wint – veertiende en zien trainers Michel Vonk en Koen Stam een duidelijke stijgende lijn. “We hebben veel goede wedstrijden gespeeld, maar wisten dit eerst niet in goede resultaten om te zetten. De laatste weken lukt dat wel en klimmen we als jongste ploeg van de Keuken Kampioen Divisie op de ranglijst. Het belangrijkste blijft dat dit voor onze talenten een fantastisch podium is om zich door te ontwikkelen richting AZ 1.” In de eerste seizoenshelft debuteren Félix Correia, Justin Baas, Keyennu Lont, Soulaïman Allouch en Iman Griffith in het betaald voetbal.
AZ Onder 19
Met 34 doelpunten in dertien duels heeft AZ de meest scorende Onder 19-ploeg van het land. Als nummer vijf plaatste het team zich voor de kampioenspoule. “Na de winterstop willen we constanter presteren en meedoen om de titel”, zegt Robert Franssen, die zijn spelers in augustus het Almere Challenge Event zag winnen. “Wij hebben vaak laten zien dominant voetbal te kunnen spelen en onze tegenstanders de wil opgelegd. Dat lukt ons echter nog niet de volle negentig minuten en dat is wel het doel voor na de winterstop.”
AZ Onder 17
Door een stroeve start kwam plaatsing voor de kampioenspoule op de laatste speeldag aan voor AZ Onder 17. “Wel gaan we de winterstop in met een ongeslagen reeks van zeven duels”, weet Kenneth Goudmijn. “Hoewel we wat meer wedstrijden hadden moeten winnen, is te zien dat de jongens goed bezig zijn. Daar moeten we op voortborduren.”
AZ Onder 16
AZ Onder 16 presteerde wisselvallig en legde op de laatste speeldag voor de winterstop beslag op een kampioenspoule-ticket. Gijs Luirink: “Verdedigend geven we niet veel weg en dat is een basis waarmee we wedstrijden kunnen winnen. Wel moeten we stappen zetten in het aanvalsspel. We creëren veel kansen, maar scoren te weinig. Dat ligt deels aan de keuzes die in de laatste fase worden gemaakt.”
AZ Onder 15
AZ Onder 15 won de Supercup en plaatste zich als nummer twee probleemloos voor de kampioenspoule. “Deze groep traint elke dag met de hoogste intensiteit om de kwaliteiten te ontwikkelen die nodig zijn om als individu, met medespelers en als team te presteren”, weet Michael van Zijtveld. “De ploeg heeft in de eerste seizoenshelft laten zien het spel steeds beter te begrijpen en de spelers zijn tijdens wedstrijden in alle spelsituaties vaak samen de sterkste. Het is fantastisch om het tweede gedeelte van dit seizoen ons spel door te ontwikkelen en het steeds vaker en beter te spelen zoals we dat voor ogen hebben.”
AZ Onder 14
Ook AZ Onder 14 werd tweede. “In deze leeftijdscategorie wordt van de spelers gevraagd meer om zich heen te kijken”, weet Bram Berkhout. “Dat vergt aanpassingsvermogen en gaat met vallen en opstaan, zeker in de beginmaanden. Als je puur naar resultaten kijkt zie je een duidelijke verbetering, wel is het spel nog wisselend. Belangrijker is dat we ons op het trainingsveld enorm verbeteren; zowel gedragsmatig als qua algeheel niveau wordt het steeds beter. Dat is fijn om naar te kijken en een voorwaarde om de volgende stap te zetten.”
AZ Onder 13
AZ Onder 13 kende een valse start, want de eerste vier competieduels werden verloren. Daarna herpakte de ploeg zich sterk. “Na een moeizaam begin hebben we het nu beter voor elkaar en eindigen we in de top vier”, zegt Sander Veraart. “Toch geeft dat gemengde gevoelens, want op basis van de recente duels met de top drie valt te concluderen dat wij horen mee te doen om de bovenste plaatsen. Om dat te bereiken, moeten we na de winterstop vooral constanter gaan presteren.”
AZ Onder 12
Dico Blei en Dennis Zwagerman zien duidelijke progressie bij AZ Onder 12, dat al prijzen pakte op de toptoernooien van Horst en Sleeuwijk, waar de ploeg ook opzien baarde met een curieuze penalty (zie onderstaande video). “Ontwikkeling op teamniveau is zichtbaar, maar ook individueel wordt het steeds beter. De spelers zijn zich er meer en meer van bewust wat nodig is om jezelf maximaal te ontwikkelen. We kijken dan ook tevreden terug op de eerste seizoenshelft, al valt er nog veel meer uit te halen dan tot nu toe gelukt is. Daar gaan we met zijn allen keihard voor werken.”
AZ Onder 11
“In de eerste seizoenshelft hebben we samen mooie momenten beleefd en groei doorgemaakt”, vertelt Dijar Kasim, trainer van het jongste AZ-team. “Wel moeten we nog verder groeien in onze vaardigheden en valt nog veel winst te boeken op het gebied van topsportgedrag en het worden van een echte prof. De spelers moeten zichzelf constant uitdagen en er op ieder moment naar streven een volgende stap in hun ontwikkeling te zetten.” bron: az.nl

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl