Jong AZ sluit jaar af met derby

Zaanstad- Jong AZ reist zondag af naar Velsen-Zuid. In het laatste duel voor de winterstop speelt de ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk een derby tegen provinciegenoot Telstar. De aftrap is om 14:30 uur.
De Alkmaarders hielden vorige week een punt over aan een ontmoeting met Roda JC. In Kerkrade kwam Jong AZ na een halfuur op voorsprong via Richard Sedláček. Na rust bogen de Limburgers de stand om, maar zorgde Thijs Oosting met zijn treffer voor een gelijke eindstand: 2-2.
Aangever
Félix Correia was bij beide treffers van Jong AZ de aangever. De Portugese huurling van Manchester City verzorgde dit seizoen al vier keer het voorbereidende werk bij een doelpunt. Ook was hij zelf twee keer trefzeker.
Rentree
In het Parkstad Limburg Stadion keerde Anton Fase na lang blessureleed terug. De aanvaller kwam vlak voor tijd binnen de lijnen. Dit betrof overigens niet zijn profdebuut. In september 2017 maakte de toen zeventienjarige Fase al zijn eerste minuten in het betaald voetbal.
Debuut
Mo Taabouni maakte woensdag in het gewonnen bekerduel met Groene Ster zijn officiële debuut voor AZ 1. Ook Kenzo Goudmijn kwam tegen de derde divisionist in actie. Voor de middenvelder waren het zijn eerste minuten met de hoofdmacht in het AFAS Stadion.
Door de vingers
Telstar liet in de vorige speelronde een zege op De Graafschap door de vingers glippen (2-2), maar is bezig aan een prima seizoen. De ploeg van trainer Andries Jonker staat elfde met zes punten meer dan Jong AZ en slechts vijf minder dan nummer zes Go Ahead Eagles.
Omgekeerde weg
De selectie van De Witte Leeuwen bevat enkele namen met een verleden bij AZ. Zo waren Melle Springer, Kick Groot, Sam Aarts en Abdel El Ouazzane eerder actief in Alkmaar. Rody de Boer bewandelde de omgekeerde weg. De sluitpost verruilde Telstar in 2018 voor AZ.
Kharchouch
Een van de blikvangers bij Telstar is Reda Kharchouch. Hij kwam in de zomer over van Derde Divisie-club OFC en houdt zich eenvoudig staande in het profvoetbal. De spits maakte al twaalf competitiegoals, kroonde zich tot topscorer van de tweede periode en vond ook woensdag in het bekerduel met Ajax (3-4) het net.
Tweede seizoenshelft
Het treffen met Telstar geldt als het begin van de tweede seizoenshelft en de derde periode. In de eerste negentien wedstrijden pakte Jong AZ twintig punten. Er werd vijf keer gewonnen, vijf keer gelijk gespeeld en negen keer verloren. Jong AZ bezet momenteel de veertiende plaats.
Onbeslist
Jong AZ en Telstar stonden in de openingsronde van het huidige seizoen ook al tegenover elkaar. Het duel in Zaanstad bleef onbeslist: 0-0. Richonell Margaret maakte destijds zijn officiële debuut voor Jong AZ. In eerdere ontmoetingen werd er drie keer verloren en één keer gelijk gespeeld.
Arbiter
De wedstrijd staat zondag onder leiding van Sam Dröge. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Franca Overtoom en Rob Langeland. Wouter Wiersma is aangesteld als vierde official.
Winterstop
Na de winterstop speelt Jong AZ weer in eigen huis. Op maandag 13 januari ontvangt de beloftenploeg TOP Oss. Kaarten kosten € 5 euro en zijn verkrijgbaar aan de poort van het AFAS Trainingscomplex. Ook is er de mogelijkheid tot aanschaf van een seizoenkaart. Voor slechts €30 ben jij van de partij bij alle thuisduels in de Eerste Divisie.