Karter Joey van Splunteren prolongeert Benelux-titel

Mariembourg –En zo kwam er toch een mooi einde aan het seizoen van karter Joey van Splunteren. De 27-jarige rijder uit Zaandijk greep zondag op het regenachtige circuit van Mariembourg de eindzege bij de Senioren in het IAME X30 Benelux-kampioenschap. Het betekende zijn tweede opeenvolgende titel.
“Ik heb veel pech gehad dit jaar, maar nu heb ik toch weer een titel. Daar ben ik echt heel blij mee”, zei Joey, die ondanks al zijn ervaring een spannend weekend had beleefd op het Zuid-Belgische circuit. “Het is altijd afwachten hoe het zal lopen. Je doet altijd je best, en zeker als het om een kampioenschap gaat, wil je er niet af gaan.”
Toch gebeurde hem dat wel. Tijdens de eerste heat, die hij vanaf de zesde plaats was gestart, reed hij in de regen tegen een rijder aan die vlak voor hem spinde. Joey kon hem niet meer ontwijken. “Ik werd wel helemaal gek. Maar op het moment dat ik boos word, ga ik altijd harder. En ik blijf dan wel helder. Door die klap had ik helaas wel een ingeklikte bumper waarvoor ik na de race strafseconden zou krijgen.”
En er was toch al werk aan de winkel, want de crash had hem teruggeworpen naar de laatste plaats. “Daarna ben ik nog teruggereden naar P12. Ik ging als een raket, was bijna een halve seconde per ronde sneller dan de rest. Het ging heel erg goed. Jammer dat ik door die bumperstraf uiteindelijk vijftiende werd.”
Bij de start van de tweede heat waren de omstandigheden nog natter. Opnieuw als zesde gestart lag Joey in een ommezien op de vierde plaats. “Door de spray kon ik niet echt harder. Ik had niet de grip die ik moest hebben. Op een gegeven moment ging er voor me iemand van de baan, toen had ik wat ruimte. Ik reed meteen de snelste tijd en ben zo nog derde geworden.”
In de laatste heat zet Joey alles op alles om met een zo goed mogelijk resultaat naar de finale te kunnen gaan. Ook die race was erg nat, een kolfje naar zijn hand. Tijdens de race was hij zóveel sneller dan de rest dat hij niet te houden was. “Ik was zeventiende seconde sneller dan de rest. Die race heb ik dik gewonnen. Het duurde wel even voordat ik op één lag, maar daarna heb ik nog een gat geslagen.”
En toen kwam de finale, waarin Joey als achtste moest starten. Bij winst van zijn concurrent mocht hij nog zesde worden om kampioen te worden. En toen werd de race afgelast. Negen rijders waren net te laat in het parc fermé, onder wie ook Joey en zijn concurrent. “Omdat het weer veranderde, hadden we op het laatst nog een tandwiel verwisseld. Dat deden heel veel rijders en daarom waren er zoveel te laat. De nummer twee in het kampioenschap maakte er een groot drama van en werd gediskwalificeerd. Daarna werd de race afgelast en toen was ik kampioen.”
Nu zit het seizoen erop voor Joey. Komend jaar maakt hij de overstap naar de KZ2, een prestigieuze schakelklasse. Hij gaat het DKM, EK en WK rijden. “Het wordt een heel zwaar jaar, maar we gaan ons best doen.” Hoewel hij altijd in een automaat heeft geracet, is hij niet helemaal onervaren in een schakelkart. “Ik heb ooit drie wedstrijden van de Winter Cup van Chrono gereden. Dat was in 2012, 2014 en 2015. De laatste heb ik gewonnen. Dat was in Eindhoven in de regen.”
Schakelen betekent een andere rijstijl, besefte Joey dondersgoed. “Daar moet ik nog wel aan wennen. En je gebruikt andere spieren in de KZ. Dat moet ik gaan opbouwen. Ik moet veel rijden en krachttrainingen doen in de sportschool.” Wat hij van volgend seizoen kan verwachten, weet hij niet precies. “Ik wil altijd op het podium eindigen, maar dat is wel erg hoog gegrepen, denk ik. Ik ga gewoon genieten en toch proberen dat podium te halen.”