Jong AZ vrijdag naar Volendam

ZAANSTAD- Jong AZ wacht vrijdag een uitwedstrijd. De ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk speelt in het Kras Stadion de derby tegen provinciegenoot FC Volendam. Het Eerste Divisie-duel begint om 20:00 uur.
De Alkmaarse beloften zagen maandag een ongeslagen reeks van drie wedstrijden ten einde komen. Op het AFAS Trainingscomplex werd verloren van NEC. De bezoekers kwamen halverwege de tweede helft op voorsprong toen Zian Flemming een strafschop benutte, waarna Anthony Musaba de eindstand op 0-2 bepaalde.
Magere reeks
FC Volendam is bezig aan een magere reeks. De ploeg van trainer Wim Jonk begon sterk aan het nieuwe seizoen met overwinningen op Roda JC (4-0) en NAC Breda (2-1), maar wacht inmiddels al vier wedstrijden op een overwinning. In de vorige speelronde verloren de Volendammers met 3-0 bij Go Ahead Eagles.
Weerzien
Verdediger Justin Baas en keeper Beau Reus (die nog wacht op zijn debuut voor Jong AZ) speelden voor zij naar AZ kwamen voor FC Volendam. Ook stafleden Stam en Bela Szénási (keeperstrainer) wacht een weerzien met hun oude club. Stam was zowel speler als jeugdtrainer bij de wijdbroeken.
Speler van het jaar
De Palingboeren hebben twee spelers onder contract met een verleden in Alkmaar. Nick Doodeman doorliep de AZ Jeugdopleiding en tekende in 2017 bij Volendam, waar de buitenspeler vorig seizoen werd verkozen tot speler van het jaar. Ook Joey Roggeveen sloot zich onlangs aan bij de oranjehemden. De doelman maakte bij Jong AZ zijn betaald voetbal-debuut en is in het vissersdorp na de winterstop speelgerechtigd.
Duin
Jelle Duin speelt sinds kort op huurbasis voor FC Volendam. De twintigjarige AZ’er begon de laatste drie wedstrijden in de basis en was al goed voor twee doelpunten. Hiermee is hij de gedeelde topscorer van Het andere Oranje. In dienst van AZ speelde de spits eerder al 43 duels in de Eerste Divisie en was hij vijf keer trefzeker.
Oud-AZ’er
De laatste twee duels tussen Volendam en Jong AZ eindigden in 1-1. In de meest recente editie opende oud-AZ’er Robin Schouten, die inmiddels bij NAC speelt, de score voor Volendam. Duin trok de stand in de tweede helft gelijk. In het seizoen 2017-2018 verloren de Alkmaarders beide ontmoetingen met de aanstaande opponent.
Arbiter
De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van Robin Hensgens. De arbiter uit het Limburgse Landgraaf wordt langs de lijnen bijgestaan door Bas Persoon en Jordi Been. Jesse Rozendal is aangesteld als vierde official.