Jong AZ ontvangt Jong AJAX

ZAANSTAD- Voor Jong AZ staat vrijdag de beloftenderby tegen Jong Ajax op het programma. De ploeg van trainers Koen Stam en Michel Vonk ontvangt de Amsterdammers op het AFAS Trainingscomplex in Zaanstad. De aftrap is om 20:00 uur.
De Alkmaarders pakten in de vorige speelronde een knap punt tegen Go Ahead Eagles. In De Adelaarshorst zette Jeroen Veldmate de thuisploeg op voorsprong, maar kwam Jong AZ tien minuten voor tijd via Richard Sedláček langszij: 1-1. In de slotfase kwamen de bezoekers nog een paar keer goed weg. Keeper Rody de Boer moest meermaals optreden en Thijs Oosting haalde een bal van de lijn.
Derde goal
Sedláček scoorde in Deventer alweer zijn derde doelpunt van het seizoen. De twintigjarige Tsjech was eerder tegen TOP Oss (1-2 overwinning) en FC Dordrecht (1-1) ook trefzeker. De middenvelder had hiervoor slechts vier duels nodig, waarvan hij één keer in de basis begon.
Klinkende overwinningen
Jong Ajax boekte in de afgelopen twee wedstrijden klinkende overwinningen. Op sportcomplex De Toekomst was de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag met liefst 6-0 te sterk voor FC Eindhoven, terwijl eerder MVV met 1-4 werd verslagen.
Grote bijdrage
De Amsterdammers zijn met 27 treffers momenteel de meest scorende ploeg in de competitie. Lassina Traoré en Ryan Gravenberch leverden een grote bijdrage aan deze doelpuntenproductie. Beiden waren al goed voor vijf treffers.
Zege in 2017
De onderlinge resultaten van de Noord-Hollandse beloftenteams spreken in het voordeel van Jong AZ. De ploeg won twee van de vier vorige ontmoetingen en speelde eenmaal gelijk. Het meest in het oog springende resultaat is de zege in november 2017, toen Jong AZ een 0-2 achterstand omboog in een 4-2 zege. De Alkmaarse goals kwamen op naam van Jeremy Helmer, Tijjani Reijnders, Mats Seuntjens en Levi Garcia.
Internationals
Tijdens de interlandperiode kwamen de beloftenteams niet in actie. Zij misten dan ook veel spelers. Zo kwamen Jong AZ’ers Justin Baas, Félix Correia, Zakaria Aboukhlal, Mees Bakker, Maxim Gullit, Kenzo Goudmijn, Mo Taabouni en Soulaïman Allouch in actie voor hun land.
Arbiter
De wedstrijd staat vrijdag onder leiding van Edgar Bijl. De arbiter wordt langs de lijnen bijgestaan door Ralf van Vlokhoven en Steven van der Vrande. Reinoud Weiland is aangesteld als vierde official.
Foto: Jong AZ speler Justin Baas speelde met de Filipijnen tegen China.