15e AZ ‘Voetbalschool in de regio’ toernooi

ZAANSTAD- Het grote AZ komt tijdens de interlandbreak niet in actie, maar wel de helden van morgen. En overmorgen. Nadat op zaterdag de AZ Jeugd competitieduels speelt, vindt zondag op het AFAS Trainingscomplex de vijftiende editie van het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi plaats.
In het seizoen 2018-2019 werd 49,7% van het totale aantal speelminuten in AZ 1 gemaakt door spelers uit eigen opleiding. De club is daarmee koploper in Nederland en laat op dit vlak ook de top 25 van Europa ruimschoots achter zich. Het moge duidelijk zijn: bij de Alkmaarse Europa League-deelnemer krijgt talent de kans. Een groot deel daarvan komt binnen via de AZ Voetbalschool in de Regio.
Extra training
De AZ Voetbalschool in de Regio werd in 2012 in het leven geroepen en is het traject waarin jaarlijks meer dan honderd spelers de kans krijgen zich verder te ontwikkelen als voetballer. Hen wordt wekelijks een extra training aangeboden buiten de reguliere momenten bij de eigen vereniging om.
Eigen omgeving
De trainingen worden door AZ-trainers gegeven bij een club in de eigen regio van de spelers. “Op deze manier worden zij niet uit hun eigen leefomgeving gehaald en zijn zij niet vele uren kwijt aan reizen”, vertelt AZ Voetbalschool-coördinator Michael van Zijtveld. “Ook vinden de trainingen bewust plaats op zondag. Die dag conflicteert het minst met de activiteiten van de kinderen op school en bij de eigen club.”
Visie op leeftijd
“In onze visie is het essentieel dat wij naar hen toe komen. Het is belangrijk spelers op hun eigen niveau met elkaar te laten trainen. Dit stimuleert hen zichzelf maximaal te ontwikkelen en dat stelt ons in staat de ze beter te leren kennen. Tegelijkertijd vinden wij het essentieel dat zij op deze jonge leeftijd in hun eigen sociale omgeving blijven. Daarom is Onder 11 ons jongste jeugdteam en zijn we zeven jaar geleden gestart met de AZ Voetbalschool in de Regio.”
Spelplezier
“In de AZ Voetbalschool in de Regio krijgen jeugdige spelers de kans zich op hoog niveau te ontwikkelen en onderscheiden”, vervolgt Van Zijtveld, ook trainer van AZ Onder 15. “Technische vaardigheden, spelplezier en de wil tonen om uit te blinken staan bij deze trainingen hoog in het vaandel. En alles wat zij al geleerd hebben, komen zij laten zien tijdens het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi.”
Motiverend
Dat toernooi wordt ieder halfjaar georganiseerd. Zondag is het tijd voor de herfsteditie. Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg was tijdens de vorige veertien edities aandachtig toeschouwer en verwacht weer veel strijd en spelvreugde. “Voor die jonge voetballertjes is het enorm motiverend te spelen op het complex waar ook ons eerste elftal traint. Maar natuurlijk ook om zich te meten met leeftijdsgenootjes uit de andere regio’s en te laten zien wat ze geleerd hebben.”
Leerzame ervaring
“Het AFAS Trainingscomplex is een omgeving die in alles voetbal ademt”, vervolgt Brandenburg. “Voor veel spelers zal het de eerste keer zijn dat zij hier zelf komen voetballen en dat wordt sowieso een ontzettend leerzame ervaring. Zij moeten zien om te gaan met spanning, een nieuwe omgeving en een hoog niveau bij de tegenstanders. Dat is echt niet zo makkelijk. Ik ben al benieuwd hoe ze hiermee omgaan.”
Zonder prestatiestress
Toch is het volgens Brandenburg juist ook belangrijk de spelers veelvuldig in hun natuurlijke habitat aan het werk te zien. “Wij laten hen een langdurig traject doorlopen om uiteindelijk de juiste keuze te maken. Zo zien we spelers in hun natuurlijke gedrag en kunnen zij zonder prestatiestress trainen. Wij leren ze goed kennen en geven een stimulans aan het voetbaltalent in Noord-Holland.”
De ‘juiste’ spelers
Van Zijtveld: “Voor de AZ Jeugdopleiding is het belangrijk de ‘juiste’ spelers binnen te halen. Wij zoeken aan de poort naar jongens met de potentie om binnen onze visie op voetbal en talent te presteren. We gaan het opleidingstraject dus in met spelers waarvan we weten dat zij het acht jaar kunnen en willen volhouden. Spelers die de intrinsieke motivatie hebben een absolute topspeler te worden en erin geloven dat te kunnen bereiken door elke dag hard te werken.”
Alleen maar winnaars
Op het AZ Voetbalschool in de Regio Toernooi doen altijd tientallen talenten mee die zich een seizoen later officieel AZ’er mogen noemen. Brandenburg: “Dat is uiteraard niet voor iedere speler weggelegd, maar dat is helemaal niet erg. De kinderen die het niet redden worden ook geholpen in hun ontwikkeling en gaan een mooie ervaring rijker terug naar hun amateurvereniging. Het AZ Voetbalschool-traject kent goedbeschouwd dus alleen maar winnaars.”
Start en einde
De eerste wedstrijden beginnen zondag om 10:00 uur. De finale start om 14:10 uur, met aansluitend de prijsuitreiking. Wie de cup overhandigt, is nog niet bekend. In het verleden werd dit gedaan door jeugdexponenten, zoals Myron Boadu en Thomas Ouwejan bij de vorige editie.
AZ Selectiedagen
Wil jij net als de spelers uit de AZ Voetbalschool in de Regio aan de scouts en trainers van AZ laten zien wat jij in je mars hebt? En ben je tussen de zeven en veertien jaar oud? Doe dan in het voorjaar van 2020 mee aan de jaarlijkse AZ Selectiedagen. Inschrijven is mogelijk vanaf begin volgend jaar. Hou AZ.nl in de gaten voor meer informatie. 
Competitie
Zaterdag komen op Zaanse bodem al enkele teams in actie die voor een groot deel bestaan uit spelers die ooit zelf het AZ Voetbalschool in de Regio-traject doorliepen. Zo spelen AZ Onder 15 en Onder 14 om 10:30 uur competitiewedstrijden tegen respectievelijk FC Twente en FC Utrecht en oefent AZ Onder 19 ’s middags tegen De Graafschap.