Marleen Molenaar presenteert AZ scheurkalender 2020

ALKMAAR – Meer dan honderd mensen bezochten woensdagmiddag 18 september de Co Adriaanse-persruimte van het AFAS-Victoriestadion in de Alkmaarse Kooimeer. Daar werd het AZ-Scheurkalenderboek 2020 van AZ-archivaris en -tekenaar Jan Visser en ‘bladendokter’ Rob van Vuure van VNU-Sanoma Media. Cees van Nijnatten, verzamelaar van vijftigduizend voetbalplaatjes en veertig jaar actief bij Voetbal International, kon het na zijn pensioen in 2008 niet laten en richtte uitgeverij Voetballegends op. Hij ging van start met de heruitgave van de roemruchte Kick Wilstra-strips. Zowel hij als Rob van Vuure belichtten de roemruchte geschiedenis van Alkmaar ’54, de gebroeders Klaas en Cees Molenaar van Wastora uit de Zaanstreek, die de club in moeilijke tijden redden. Dat leidde tot AZ’67 en uiteindelijk AZ.
Het AZ-Scheurkalenderboek 2020 staat boordevol anekdotes, herinneringen, successen en dieptepunten. De mooie voetbalmomenten werden opgelepeld door Rob van Vuure, zoals de 32 doelpunten van Vincent Janssen in het seizoen 2015/2016 in 49 wedstrijden. Hij wordt nog node gemist, maar daarin is voorzien met Oussama Idrissi en piepjonge talenten als Myron Boadu en Calvin Stengs. Ook is er weer een jonge Noor gecontracteerd door Max Huiberts.
En uiteraard ging het ook over de overgang van het oude stadion in de Alkmaarder Hout naar het nieuwe stadion. Negentig mensen leverden bijdragen aan het boek en gaven ook hun favoriete elftal door, dat deden eveneens Louis van Gaal en Co Adriaanse. De laatste mocht vijf exemplaren uitdelen aan prominente AZ-ers. Daarvoor herdacht hij met de zaal de dood van oud-AZ-speler Fernando Ricksen, die op 44-jarige leeftijd aan ALS overleed.
De eerste ontvanger van het boek was Piet Buis, een rasechte Derper uit Egmond aan Zee, Mister Alkmaar ’54, die begon bij Egmondia en later overging naar Alkmaar ’54, volgens Adriaanse een unieke tweebenige speler. Staat nog steeds in de top-10 van de Alkmaarse schutterslijst.
De tweede was voor oud-AZ-speler Jan van Veen, de derde voor speler Roelf Jan Tiktak aan wiens achternaam de uiting tikkie-takkie-voetbal is te danken zei Co Adriaanse, de vierde voor keeper Gerrit Vooys uit Katwijk. Marleen Molenaar de vijfde. Ze speelde veertien wedstrijden in het Nederlands vrouwenelftal met bondscoach Vera Pauw en werd drie jaar manager vrouwenvoetbal bij AZ. Na AZ werd ze vijf jaar lang manager vrouwenvoetbal bij Ajax, waar het landskampioenschap werd behaald en de KNVB-beker in het seizoen 2016/2017. Haar moeder had het gouden AZ-balletje in het decolleté zitten en gaf hem spontaan aan Co, die speldde hem op zijn revers en had sindsdien geen wedstrijd meer verloren.
De ongedwongen sfeer kreeg nog een extra amusant slotakkoord van archivaris Jan Visser met zijn onafscheidelijke hoedje, het zingen van zijn AZ-geschiedenislied leek wel een one-man-show. De hele zaal moest steeds als hij weer een geschiedenisfragment had voorgezongen, het refrein meezingen van de oud-onderwijzer en dat deden ze ook spontaan:
65 jaar AZ, onze voetbalclub uit Alkmaar
65 jaar AZ, vol met ups en downs in Alkmaar
65 jaar en wat jaren nog erbij
AZ gaat nooit verloren, de club van jou en mij
Vlnr: Piet Buis, Jan Roelf Tiktak, Jan van Veen, Gerrit Visser en Marleen Molenaar.(Foto: Voetballegends)

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl