`Benefietwedstrijd Barry` bij vv Jisp

Dit jaar is het alweer 25 jaar geleden dat Barry Koene omkwam tijdens de vakantie met zijn voetbalvrienden op het Griekse eiland Kos. 10 jaar na dato heeft voetbalvereniging vv Jisp ter herinnering hieraan het Benefiet Barry Evenement georganiseerd met bijzondere optredens van onder andere de Zaanse zanger Wolter Kroes en een fantastische wedstrijd tegen een speciaal gelegenheidsteam. Bijna 15 jaar geleden, op Zaterdag 14 augustus 2004 kwam Lucky Ajax naar Jisp. Toendertijd werd de wedstrijd tussen Jisp’93 en Lucky Ajax gespeeld en eindigde in 2-8, na een 1-5 ruststand. Dit jaar heeft de reünie commisie besloten hier op zaterdag 10 augustus bij stil te staan. Oude voetbalvrienden uit Jisp, Wormer, Wormerveer en Knollendam spelen 7 tegen 7 wedstrijdjes vanaf 18:00 uur. Na afloop van het minitoernooi is er een feestje met muziek verzorgd door Jefke Plasmeijer met een hapje en een drankje. Iedereen die de binding voelt of gewoon zin heeft in een gezellige avond is van harte welkom op zaterdag 10 augustus op het complex van vv Jisp! De wedstrijd is mede mogelijk gemaakt door de reünie/benefiet commissie waar Marcel Blank, Peter Heykamp, Albert Veldt, Alex Scholtens en Edwin van der Heide Wijma deel van uitmaken.
Hieronder het verslag van de wedstrijd dat op de website van Lucky Ajax stond:
‘Jisp, vrijdag ; Vijf vrienden uit een boerendorp hebben grote sterren van Ajax bereid gevonden morgenavond de koeienvlaaien te trotseren en een bijzondere benefietwedstrijd te komen spelen. Tien jaar geleden kwam de 21-jarige Barry Koene uit het Noord-Hollandse gehucht Jisp tragisch om het leven bij een scooterongeluk op het Griekse eiland Kos. Morgenavond om zeven uur wordt hij herdacht met een wedstrijd van zijn vriendencluppie tegen een team van Ajax met voormalig topspelers als Sonny Silooy, John Bosman, Simon Tahamata, Gerrie Mühren en Sjaak Swart.’
Niet alleen uit deze aankondiging in de Telegraaf daags voor de wedstrijd blijkt dat we vanavond een bijzonder evenement bezoeken. Wanneer we Jisp naderen zien we door het hele dorp de groene aanplakbiljetten met daarop het nummer 11 dat Barry Koene ooit droeg. Rond kwart voor zes arriveren we op het sportcomplex van VV Jisp waar wij hartelijk worden ontvangen door Peter Heykamp, mede-organistor van het evenement, en tevens speler van Jisp ’93. Het publiek is massaal op de wedstrijd afgekomen. Schattingen lopen uiteen van 1000 tot 2000 toeschouwers. Zeer indrukwekkend wanneer we bedenken dat het dorp slechts 800 inwoners telt! Het evenement is intussen al in volle gang. Er is een feesttent opgebouwd waar later op de avond vele artiesten geheel belangeloos zullen optreden. Op het bijveld worden wedstrijden gespeeld van de F-pupillen van Jisp gevolgd door een optreden van Jisp Dames 1 tegen oud-Dames van Jisp.
Terwijl wij dit gadeslaan druppelen ook de spelers van Lucky Ajax binnen. Het is mooi om te zien dat Sonny Silooy als echte Zaankanter dit evenement niet wilde missen. Hoewel hij later deze avond aanwezig moest zijn bij AZ-Heerenveen als rapporteur heeft hij toch ingestemd om tenminste de eerst 20 minuten van de eerste helft mee te spelen. Voor aanvang van de wedstrijd vormen spelers van beide elftallen een kring rondom de middencirkel. Jan Koene, de vader van Barry, bedankt alle aanwezigen waarna jagersschoten een minuut stilte inleiden. Vervolgens wordt de aftrap verricht door Barry’s broer, Lars. Er ontspint zich een leuke open wedstrijd. Al na twee minuten krijgt Jisp een mogelijkheid bij een diepe bal. Fred Grim lijkt aanvankelijk te ver uit zijn goal te komen, maar weet toch nog redding te brengen. Vervolgens krijgt Danny Muller een kans, maar hij kopt over op aangeven van Dick Schoenaker. Na 11 minuten komt Lucky Ajax dan op voorsprong. Publieksspeler Simon Tahamata laat een van zijn nog altijd prachtige passeerbewegingen zien en legt de bal panklaar voor Bosman die binnen knikt. 0-1.
Nauwelijks twee minuten later is daar het antwoord van Jisp ’93. Frank van der Heide breekt door op links en met een werkelijke prachtige lob laat hij de uitkomende Fred Grim kansloos. In de 15e minuut moet Sonny Silooy dan het veld verlaten om op tijd te zijn voor AZ-Heerenveen. Hulde dat hij toch de moeite heeft genomen om aanwezig te zijn! Wanneer hij vertrekt staat het intussen al 1-2. Dit maal is het Richard Witschge die de bal op het hoofd van Bosman legt die simpel 1-2 scoort. Na een misser van Danny Muller geeft Lucky Ajax nu flink gas. In de 25 minuut schiet John van den Brom van dichtbij de 1-3 binnen. In de 30e minuut kapt Richard Witschge tot groot vermaak van het publiek tot driemaal toe de keeper van Jisp uit, om vervolgens opnieuw John Bosman te vinden die zijn zijn derde en Ajax’ vierde maakt. Nog voor rust leidt dezelfde combinatie Lucky Ajax zelfs de weg naar 1-5.
Na de pauze schiet Jisp uit de startblokken. Binnen de minuut ligt de bal weer achter Grim. De doelpuntenmaker heet nu Ed Kuiper. In de vijfde minuut krijgt Purperhart de kans op 3-5, maar zijn lob is niet goed genoeg om Fred Grim te verslaan. Lucky Ajax geeft opnieuw gas en vermaakt het publiek met mooie combinaties en technische hoogstandjes. Met name Richard Witschge krijgt het publiek aan zijn voeten met zijn schijnbewegingen en fraaie balcontrole. Meerdere malen wordt zijn naam door het publiek gescandeerd. In de 10e minuut gaat een omhaal van John Bosman rakelings naast. Een minuut later scoort hij wel. Hij schiet de rebound in, na een gesmoord schot van Danny Muller. Wederom een minuut later. Peter van der Hengst geeft een prima dieptepass op Tahamata. Hij laat twee verdedigers achter zich, weet de keeper te omspelen en zet Ajax op 2-7. Bosman raakt nog de lat, even later is hij de man achter de assist op Tahamata. De eindstand wordt daarmee bepaald op 2-8.
Hilariteit, verbazing en bewondering maken zich meester van het publiek als Fred Grim in de laatste minuten van de wedstrijd mee naar voren gaat en Lucky Ajax met 11 veldspelers doorspeelt. Bijna scoort Grim nog, maar hij weet de diepe bal net niet op waarde te schatten. Het eindresultaat 2-8 is eigenlijk niet belangrijk. Het publiek heeft genoten van de hoogstandjes van de Ajacieden en van de inzet van Jisp ’93. In een gesprek met trainer Marcel Blank van Jisp ’93 horen we nogmaals wat deze wedstrijd betekent voor de gemeenschap van Jisp. “Het is ongelooflijk wat hier in Jisp is gebeurd. Vrijwilligers meldden zich spontaan aan mee te helpen.” Mede hierdoor is het mogelijk dat de wedstrijd vrij toegankelijk is voor iedereen. Er wordt geen entreegeld geheven. Iedereen, de aanwezige horeca, alle artiesten doen dit geheel belangeloos. De opbrengst die ontstaat uit de verkoop van drank en versnaperingen komt ten goede aan de Stichting Spieren voor Spieren. De wedstrijd is georganiseerd “…vanuit een gevoel, voor Barry”
Blank vergeet niet om ons nog te vertellen wie er volgens hem in aanmerking komen voor de Lucky Ajax trofee. De beste aanvaller van avond, mede door zijn vijf doelpunten, vond hij John Bosman. Op het middenveld was Richard Witschge de sterkste. Als beste verdediger noemde hij Gerrie Mühren, met name in de eerste helft bezette hij grotendeels de linksbackpositie. Spelers van Ajax en van Jisp deden zich te goed aan het heerlijke buffet, terwijl ook buiten in de tent het feest in volle gang was. De organisatoren hebben kunnen zorgen voor een in alle opzichten zeer geslaagde avond. Wij bedanken hen en alle vrijwilligers voor hun inzet, evenals de spelers van Jisp en Lucky Ajax. Tenslotte willen wij Jisp ’93, Peter Heykamp, Marcel Blank, hartelijk bedanken voor hun medewerking en voor het feit dat zij ons de mogelijkheid gaven om deze avond het evenement van dichtbij te kunnen volgen.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl