Zaanse bekerkraker eindigt in voordeel Fortuna W

Het affiche was op voorhand al prachtig. SVA wist in de beker grootmachten als hoofdklassers DEM en Koninklijke HFC al uit te schakelen. Het lot bracht de roodwitten nu tegenover wederom een Hoofdklasser. Het momenteel kwakkelende Fortuna Wormerveer wist op voorhand dat de mouwen opgestroopt moesten worden om de halve finale te bereiken.
Aan belangstelling deze avond beslist geen gebrek. Het unieke feit deed zich voor dat de Fortuna supporters op eigen terrein in de minderheid waren. Oud SVA preses Maarten Huijpen had, zittend achter zijn raam in zijn woning aan de Dorpsstraat, hele volksstammen op de fiets voorbij zien trekken. ‘Aanvankelijk was ik de mensen aan het tellen, maar dat werden er zoveel dat ik het overzicht kwijt raakte.’
Het had er alle schijn van dat Assendelft geheel was uitgelopen dan –gefietst om getuige te kunnen zijn van deze wedstrijd. De enorme voorraad fietsenrekken bij de Wormerveerdse fusieclub was amper toereikend om al dat materiaal te kunnen herbergen.
Vooraf was het de vraag in hoeverre Fortuna W op volle oorlogssterkte deze klus wilde klaren. Aan SVA zijde was dat geen discussiepunt. De wedstrijd tegen en bij Egmondia zou ongetwijfeld gewonnen zijn als de bekerstrijd niet zo nadrukkelijk door de hoofden van de spelers had gespookt. Nu werd een 1-1 gescoord in een wedstrijd op een veld van bedenkelijk niveau alsook qua spel.
Fortuna W moest een flinke veer laten en heeft alle aandacht nodig bij het veiligstellen van het Hoofdklasserschap. Desondanks stuurde trainer Martin de Groot de sterkst denkbare opstelling de wei in. Sterkhouders als Robin Hoogstra en Milan Klopper ontbraken in de basis.
Voor Klopper was vooraf nog extra aandacht. Hij speelde onlangs zijn 200 e competitiewedstrijd voor de Wormerveerders. Deze wedstrijd bekeek hij vanaf de reservebank. Hij werd ongetwijfeld gespaard voor de zaterdagse match tegen Alcides in Meppel.
Gezien de krachtsverhoudingen –Hoofdklasser tegen derde klasser – lag het in de lijn der verwachting dat de thuisclub het initiatief zou opeisen. Danyl Plasmeijer soleerde al na vier minuten door de SVA verdediging, maar zijn schot miste precisie.
De gasten toonden dat zij wel degelijk van plan waren winnend van het veld te stappen. Daan Rijkhoff testte al vlot de kwaliteiten van de Fortuna doelman.
Na een kwartier spelen, als er sprake is van een Wormerveers overwicht, is het Sander van de Poll die uit een snel en mooi opgezette aanval met zijn hoofd de 1-0 weet te scoren. Daarmee is de koek voor de Gladoren nog niet op. Eerst is het Ferry Heijnis die oog in oog komt te staan met doelman Max Boon die handelend weet op te treden. Een kopbal van Yannick Klopper eindigt vervolgens op de paal en kaatst weer terug in het veld.
Dan is er een blessure voor Stefan Waij die verder spelen onmogelijk maakt. De Assendelvers hebben in Stefan Seijs, Stefan Waij en Daan Rijkhoff die bij menig hoog geklasseerde club niet zouden misstaan. De ongelukkige Waij werd vervangen door oud-Fortuna speler Stef Boon.
Het veldspel blijft in die fase evenwicht. Er is sprake van een middenveldslag zonder dat het overigens uit de hand loopt. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Beide teams zetten met regelmaat mooie aanvallen op zonder resultaat.
In de 35e minuut moet SVA goalie Max Boon volop aan de bak na een aantal schermutselingen in zijn vijf meter gebied. Luuk Purvis en Danyl Plasmeijer testen zijn reflexen. Dan is het vlak voor rust nog een snelle uitval van SVA en weet Gennaro Liklikwatil een tegendoelpunt voor Fortuna W te voorkomen.
Al vlot in het tweede bedrijf lijkt de betrouwbare Assendelver doelman Max Boon geblesseerd te raken, maar de wonderspons deed gelukkig zijn heilzame werk. In de slotfase beschikte hij nog over voldoende kracht om zelfs nog mee ten aanval te trekken.
Amper herstelt van die blessurebehandeling ziet Boon hoe Danyl Plasmeijer, volop in de belangstelling van BVO’s Volendam en Cambuur, een lobje waagt en dat maar net over de lat ziet gaan. Ook Mandjano Manuputty weet tot ver in de SVA defensie door te dringen. Zijn schot eindigt echter in het zijnet.
Beide ploegen weten elkaar vervolgens verder in meer dan redelijk in evenwicht te houden. Het is Stefan Seijs, één van de meest ervaren spelers op het veld, die een kopbal maar net gekeerd ziet worden door de nagenoeg foutloos optredende Fortuna doelman. Diezelfde Boon besluit in de laatste minuten mee ten aanval te gaan. Uit eerdere bekerduels wist SVA juist in de slotfase resultaten te boeken. Vandaag wilde dat niet lukken zodat Fortuna W opgelucht van het veld kon stappen. De SVA‘ers deden dat ook met opgeheven hoofd. Zij hadden de favoriet meer dan waardig weerwoord geboden.
Na afloop bleef het in en rond het clubgebouw van de thuisclub nog behoorlijk druk. In de grote zaal keek iedereen met aandacht naar de kwartfinale van de Champions League. In de bestuurskamer hadden de roodwitten – net als langs de lijn – de overhand.
Gezien de grote belangstelling deze avond klonk het in het JWF Göbelpaviljoen dat ‘je’ er alleen al daarom helemaal niet rouwig om zou moeten zijn als er een stapje terug gedaan zou moeten worden. Sportief gezien is dat natuurlijk een heel ander verhaal en willen de Fortunezen kostte wat het kost gaan voor behoud.
SVA kan nu al haar aandacht richten op de strijd om de derde periode. Als alles meewerkt kan het seizoen voor trainer Joeri Houniet en zijn mannen nog wat langer gaan duren dan de reguliere 26 wedstrijden. De Kennemers is daarin de te kloppen concurrent.
In de andere kwartfinales wist Zuidvogels pas na strafschoppen te winnen van SVL. De reguliere wedstrijd eindigde in 1-1. SDO wist Grashoppers te verslaan terwijl ook Huizen JOS Watergraafsmeer met 3-0 terug wist te wijzen.
In de koker donderdag tijdens de loting Zuidvogels, SDO, Huizen en Fortuna Wormerveer. Morgen om 14 uur is de loting te volgen via @KNVBWest1

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl