In gesprek met: Scout Peter van Ingen

Voetbaltalenten worden overal gevolgd. Ook in de Zaanstreek zijn er tijdens de sportweekends talrijke scouts bij amateurwedstrijden langs de lijn te vinden. Wat doen zij daar en hoe beleven zij hun vak. Eén van hen is Zaankanter Peter van Ingen die namens Arsenal zoekt naar de toekomst. Van Ingen speurt al jarenlang naar de talenten.
Wat is talent volgens hem? ‘Een jonge voetballer die beschikt over de fysieke vaardigheden om uiteindelijk uit te groeien tot een soort topvoetballer. Bepalend daarbij zijn in belangrijke mate instelling en mentaliteit. Als hij die niet heeft dan kan hij over talent beschikken in technisch en tactisch opzicht, hij kan overzicht hebben, hij kan misschien fantastisch pingelen, maar als hij niet het doorzettingsvermogen en te instelling heeft om naar de top te komen en daar keihard voor te werken, zal hij het niet halen. Je zou kunnen zeggen dat de instelling van de desbetreffende speler bepalend is.’
Waar let je als eerst op bij het scouten van talent? ‘In eerste instantie kijk je vooral naar hoe makkelijk iemand beweegt. Voetbal is een best lastige sport. Als je niet makkelijk beweegt, wordt het aanleren van technische vaardigheden al een stuk moeilijker. Het is beslist nodig dat je goed en makkelijk beweegt.’
Wie is je grootste ontdekking? ‘Als je praat over een grote Nederlandse jeugdspeler die naar het buitenland is toegegaan is dat Donyell Malen (toen nog jeugdspeler van Ajax). Hij was toen naar Arsenal getransfereerd. Is er verschil tussen Nederlands en internationaal talent? ‘Niet op zich, hoewel het af en toe wel lijkt alsof een internationaal talent mentaal wat sterker is dan in Nederland waar we de jongens misschien te veel gepamperd hebben. ‘Ze zijn zo verschrikkelijk goed…’ Dat gevoel hebben ze althans en de ouders er omheen. Alles is altijd goed.’
Wat kan een voetbalscout leren van andere sporten? ‘Oei.. Dat vind ik een heel lastige vraag. Ik ben ervan overtuigd dat je wel wát kunt leren, maar ik zou niet kunnen definiëren wat dat precies kan zijn. Behalve dat een goede scout ook andere sporten kan waarderen en ook beoordelen.’
Hoe belangrijk is data voor een scout? ‘Op mijn leeftijd heb ik nooit aan data gedaan, maar ik besef absoluut intellectueel dat data zeker bepalend respectievelijk aanvullend kunnen zijn. Dat hangt af van de club. Het is de club die vooral actief met data bezig is, ja of nee’
Welke tip heb je voor beginnende scouts met veel ambitie? ‘Veel praten met scouts met veel ervaring. Vaak is het zo dat de scouts met ervaring de ontwikkeling van jonge spelers kennen. Omdat ze dat al x keer gezien hebben en zelf ook al daarin een keer gefaald hebben door de verkeerde keuze te maken Jonge scouts kunnen daarvan leren, hoewel ze vaak van mening zijn dat zij de wijsheid in pacht hebben en die oude mannetjes maar wat zeggen…’
Een andere scout is Kelvin de Lang die namens Manchester City de velden ‘afstroopt. Talent is volgens hem een aangeboren vaardigheid of kwaliteit. Zijn grootste ontdekking deed hij in Brazilië. Daar was hij voor Brazilië O15. ‘Toen waren Coutinho en Neymar allebei 14 jaar en speelden samen in een team op een Zuid-Amerikaans kampioenschap. Toen was al duidelijk dat dit 2 toppers waren. Dit kan je niet zien als ontdekken, maar toen kon je al wel zien dat het met deze jongens aardig goed ging komen.’

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl