Hoe is het met: Dick Molenaar ex speler AZ`67

Het zal u niet zijn ontgaan dat voetbalicoon Willem van Hanegem `alias De Kromme`vorige week 75 jaar is geworden. Van Hanegem dankte zijn naam aan de ballen die hij met buitenkant rechts gaf. In zijn voetbalcarrière speelde hij onder andere voor Feyenoord en later ook AZ`67. Met AZ`67 beleefde Willem van Hanegem gouden tijden. De jaren daarvoor waren bij AZ`67 niet te vergelijken met de seizoenen in de begin jaren `80. Wij spraken afgelopen vrijdag de 72 jarige import Assendelver Dick Molenaar. Hij speelde tien jaar betaald voetbal bij FC Zaanstreek en AZ`67 en trof diezelfde Willem van Hanegem toen nog in dienst van Feyenoord in de jaren `70 in de Rotterdamse Kuip. Dick Molenaar maakte de fusie tussen Alkmaar`54 en FC Zaansteek mee en speelde jaren met AZ`67 in het eerste elftal net voordat de echt gouden jaren bij AZ`67 aanbraken. Molenaar speelde in een vol stadion De Kuip in Rotterdam tegen voetballers als Kindval, Janssen, Israel en Moulijn maar ook van Hanegem speelde toen bij Feyenoord. Als verdediger aanvallen en het de tegenpartij lastig maken was zijn kwaliteit. Als omgetoverde spits wist hij precies hoe de aanvallers dachten. Molenaar moest het hebben van zijn snelheid, behendigheid en beschikte over opkomende kwaliteiten.
Als jochie van 17 stond het Koogse straatvoetballertje al tussen de grote jongens in het eerste elftal van Alkmaar/Zaanstreek. In zijn eerste jaar bij FC Zaanstreek maakte hij direct zijn debuut in het eerste elftal nadat hij enkele jaren daarvoor als bij KFC was begonnen met voetballen. Hij werd uiteindelijk als straatvoetballer ontdekt door Cees Molenaar, eigenaar van Wastora. In die tijd werd er eigenlijk alleen maar op straat gevoetbald en was het een geheel andere tijd dan nu, vertelt Dick Molenaar. In die tijd was er ook al schoolvoetbal werd de ULO in Zaandijk vertegenwoordigd; ik werd als jonge speler op het grootste talent van die tijd gezet; dit was de sterke aanvaller Meeuwis Majoor die toen bij Hollandia in Hoorn speelde. Ik was aanvaller maar wist het er goed vanaf te brengen en zo kon het gebeuren dat ik als verdediger mijn voetbal carriëre begon. Ik heb het tien jaar volgehouden en heb prachtige jaren meegemaakt aldus de 72 jarige inwoner van Krommenie. Ik had dit voor geen goud willen missen en heb veel aan het voetbal te danken. Prachtige momenten met bijvoorbeeld wedstrijden tegen AJAX waarin we wedstrijden speelden tegen bekende voetballers als Johan Cruyff, Piet Keizer, en aanvaller Benny Muller en andere grote namen. Cor van der Hart was bij AZ`67 mijn laatste trainer. Toen ik in 1974 besloot te stoppen konden zijn medespelers en ook van der Hart zijn ogen niet geloven. Molenaar vond het genoeg geweest en maakte een eind aan zijn carrière als betaald voetbalspeler. Daar waar de meesten dachten dat hij misschien wel eens naar Sint-Truiden in België zou gaan bleek dit geen van alles waar. In België kon je destijds goed je zakken vullen maar de standvastige Molenaar besloot toch echt te stoppen. Hij richtte zich op een maatschappelijke carrière en had verkering waardoor de visie omgezet werd. In de jaren die volgde in de assurantieën werden er ook nog hoogtij dagen gevierd. Zijn toenmalige werkgever was Nationale Nederlanden en het werk gebied liep van Amsterdam tot Den helder en Texel. Ook daar kijkt Molenaar met heel veel plezier op terug. Ook in de verzekeringswereld vak kwam Dick Molenaar bij het noemen van zijn naam altijd wat makkelijker binnen dan anderen. Vaak kreeg hij de vraag gesteld of hij familie was van de welbekende gebroeders Molenaar. Zaken kwamen dan vaak sneller aan het rollen en gesprek stof was er dan genoeg. Later speelde hij nog op redelijk niveau in het eerste elftal van KFC en maakte hij nog een gewaagde overstap naar zvv Zaandijk 1 om daar nog een paar jaar verdienstelijk als aanvoerder in het eerste elftal te spelen. Doordat Krommenie de plaats werd waar hij een huis kocht en kinderen kreeg was het logisch dat hij bij G.V.O terecht kwam. Ook het naastgelegen KVV in Krommenie bleek een team te hebben waarin Dick Molenaar nog een jaar heeft gevoetbald. Bij G.V.O kon het gebeuren dat hij zijn voetbalkennis kon delen en zat hij in het bestuur, werd hij jeugdtrainer en later als hoofd technische zaken. Zijn zoons Pascal en Odin speelden hier ook en inmiddels staat hij als voetbal opa bij zijn kleinkinderen bij Sporting Krommenie langs de lijn. Ook daar voelt hij zich helemaal thuis en komt hij nog steeds veel oude bekenden uit het dorp en uit het voetbalverleden tegen. Nog regelmatig haalt Dick Moolenaar oude voetbalverhalen op bij de destijds trouwe supporter van FC Zaanstreek en AZ`67 Hans de Wolf.
De eigenaar van Buro Mukro in Krommenie volgde toentertijd alle verrichtingen van de club. Onder het genot van een bak koffie zitten de twee nog regelmatig foto`s uit de oude doos te bekijken. Plakboeken, fotoalbums, krantenknipsels en de AZ krant komen er dan vaak aan te pas.
Bijschrift; Dick Molenaar vertelt vol enthousiasme oude voetbal anekdotes. Foto; R.Kerssens
4. Als verdediger aanvallen en het de tegenpartij lastig maken.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl