AZ jeugdopleiding twee profvoetballers rijker

ZAANSTAD- Met Arjan de Zeeuw (48) en Nick van der Velden (37) is de AZ Jeugdopleiding twee oud-profvoetballers rijker. Als stagiair versterken zij de technische staf van AZ Onder 16 en AZ Onder 15. Een interview met twee ambitieuze trainers in de dop.
Arjan, jij ging na je actieve loopbaan bij de politie. Vanwaar nu de terugkeer in de voetballerij?
De Zeeuw: “Als voetballer was ik echt een trainingsdier. Ik stond dolgraag op het veld, daar werd ik helemaal gelukkig van. Ik was bang dat ik na mijn voetbalpensioen zou blijven hangen in dat gevoel en wilde me daarom losmaken van de voetballerij. Ik ging bij de politie, waar ik specialist-rechercheur ben en me bijvoorbeeld bezighoud met het oplossen van moordzaken en georganiseerde misdaad. Daar heb ik geen moment spijt van gehad, het is een supertoffe baan en voor mij ook een beetje een jongensdroom. Ondertussen is voetbal wel altijd aan me blijven trekken en merkte ik bij de politie en de hockeyclub van mijn dochters dat het trainersvak mij boeit. Ik heb daarom besloten terug naar mijn roots te gaan en volg nu een trainerscursus bij de KNVB.”
Nick, jij bent onlangs gestopt als prof. Wanneer wist je dat je door wilde als trainer?
Van der Velden: “Ik speelde in 2016 bij Dundee United in Schotland, toen ik contact zocht met AZ’s Hoofd Jeugdopleiding Paul Brandenburg. De keuze om te stoppen met voetballen was al gemaakt en ik wilde graag stagelopen bij AZ, maar ik kreeg opeens de kans om in Azië te spelen bij Bali United. Het totaalplaatje klopte en Paul zei direct: ‘Zeker doen, ga zo lang als je kunt door met voetballen.’ Indonesië was een fantastische ervaring voor mij en mijn gezin en ik ben dus blij dat ik het heb gedaan, maar nu ben ik dan toch gestopt. Tijd om kennis te maken met de AZ Jeugdopleiding en ervaring op te doen als jeugdtrainer.”
Wat is jullie eerste indruk van de AZ Jeugdopleiding?
Van der Velden: “Het is fantastisch om te zien dat zoveel jeugdexponenten ingepast worden in AZ 1. Ik was dan ook erg benieuwd hoe het er hier aan toe gaat. Ik loop pas een paar weken mee, maar het voelt gelijk goed en ik merk dat het bij me past. Ik leer ongelooflijk veel en het is een eer mee te draaien in het plan van de club, in wiens visie op talentontwikkeling ik me volledig kan vinden. De persoonlijke benadering van de spelers spreekt mij aan en de voorwaarden zijn gecreëerd om optimaal te kunnen presteren. Mooi om terug te zijn bij de club waar ik als speler mooie tijden meemaakte. Dit voelt als thuiskomen, een warm bad.”
De Zeeuw: “Ik heb in de jaren tachtig een paar keer bij AZ gevoetbald, toen de club nog geen echte jeugdopleiding had. De grootste talenten uit de regio werd een extra trainingsmoment aangeboden en ik hoorde daarbij, maar ging uiteindelijk naar Telstar. Sinds die tijd is veel veranderd. Ik heb pas bij een paar trainingen op het veld gestaan, maar merk direct dat alles nu veel professioneler is. De club heeft grote stappen gemaakt met de jeugdopleiding, die nu te boek staat als een van de beste van Nederland. Waar het vak als beginnend trainer beter te leren dan hier bij AZ?”
Jij voetbalde tijdens een groot deel van je actieve loopbaan in de Premier League, onder meer bij Wigan en Portsmouth. Is die ervaring waardevol als trainer?
De Zeeuw: “In Engeland heb je een heel andere voetbalcultuur dan in Nederland. Die verschillen heb ik mogen ervaren en dat kan van pas komen in het begeleiden van spelers. Ik hoop de jongens bij AZ iets bij te brengen over wat je nodig hebt om profvoetballer te zijn en kan daarbij uit mijn eigen ervaringen putten. Maar dat je op hoog niveau gespeeld hebt, betekent uiteraard niet dat je ook een goede trainer bent. Bij vijfhonderd duels aan de aftrap staan, is iets totaal anders dan iets overbrengen aan anderen. Ik denk dat het weleens wordt onderschat hoeveel kennis en kunde je daarvoor nodig hebt, want er komt veel bij kijken. Ik wil bij AZ dan ook veel leren over het trainersvak.”
Dat geldt voor jou ongetwijfeld ook, Nick. Wat is jouw doel als trainer?
Van der Velden: “Ik ga de UEFA A-trainerscursus doen en wil uiteindelijk hoofdtrainer worden, maar dat laatste is voor de lange termijn. Op dit moment staat alles in het teken van zoveel mogelijk ervaring opdoen en alle fijne kneepjes van het vak leren beheersen. Ik ben met het oog daarop blij dat met Michael van Zijtveld mag meelopen. Michael is een goede, inhoudelijk sterke trainer met een duidelijke visie op voetbal. Hij zit al zes jaar bij AZ en heeft veel meer ervaring; ik kan hem aanvullen in het overdragen van wat ik zelf heb ervaren tijdens mijn carrière.”
En Arjan, verwacht jij de politie uiteindelijk in te ruilen voor een definitieve terugkeer in de voetballerij?
De Zeeuw: “Ik heb het heel erg naar mijn zin bij de politie, maar wie weet wat de toekomst mij brengt. Bij AZ is het tot dusverre heel leuk. Als voetballer beleef je het heel anders; pas in deze rol merk je hoeveel voorbereiding en planning aan een training voorafgaat. Dat wordt nog wel eens onderschat. Ik ben in ieder geval niet bang voor een nieuwe carrièreswitch. Dat is spannend, maar nieuwe dingen geven vaak ook veel nieuwe energie.”

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl