Fusieclub FC Zaandam herstart de competitie

`Gelukkig is het proces goed verlopen’, fusieclub FC Zaandam herstart 2e seizoenshelft
ZAANDAM – Het was een vergadering bij Hellas Sport, zo’n anderhalf jaar geleden. Toen dacht Ard-Jan van Tilborg ‘Iemand moet de handschoen oppakken’. Het ging niet goed met zijn vereniging Hellas Sport. Hetzelfde gold tegelijkertijd ook voor Zilvermeeuwen. De ledenaantallen van beide Zaanse clubs liepen terug en een fusie zou op lange termijn de enige levensvatbare uitkomst bieden. Een fusiepoging was al eens eerder ondernomen, toen ook met Zaanlandia, maar dat lukte niet. Van Tilborg startte met veel enthousiasme en voerde vele gesprekken met de gemeente Zaanstad, bestuursleden en leden van beide clubs. Betrokkenen raakten aangestoken door het enthousiasme en in een half jaar tijd werd de fusieclub FC Zaandam werkelijkheid, toen vrijdag 29 juni de club werd opgericht. Van Tilborg werd voorzitter. Hij en Rob Mars, voorzitter sponsorcommissie, vertellen vol energie over de nieuwe club, die klaar is voor de start van de competitie, dit weekend.
De eerste gesprekken met Zilvermeeuwen waren in oktober vorig jaar. Slechts anderhalve maand later hebben de besturen van beide verenigingen hun handtekening onder de fusieplannen gezet. In januari dit jaar was het officieel, toen ook de leden na twee vergaderingen toestemming gaven. De eerste horde was gezet, maar de tweede kwam in zicht. Voor mei dit jaar moesten de verenigingen ook in de praktijk met elkaar verweven zijn. Van januari tot mei is er druk gewerkt aan de invulling van het nieuwe bestuur, de samenstelling van de teams en het benaderen van (nieuwe) sponsoren. In de loop van het proces werd Van Tilborg, die als fiscaal jurist een eigen bedrijf heeft, intern benaderd om voorzitter te worden. Dat wilde hij alleen onder voorwaarde dat hij de club professioneler kon inrichten. Dat vonden betrokkenen een goed idee, zodat hij ondanks het hebben van drie kinderen, instemde. Mars, met een knipoog: “Het was een vinger, maar het is een hele hand geworden!”Het samenvoegen van de beide verenigingen was simpeler gezegd dan gedaan. Hellas Sport was immers sinds 2014/2015 een zaterdagvereniging en Zilvermeeuwen nog steeds een zondagclub. Door het wegvallen van een groot deel van de zondagselectie van Zilvermeeuwen werd echter besloten voor het hoogste team een zaterdagvereniging te worden. Recreatief kan er echter wel nog steeds op zondag worden gevoetbald.Het werd richting mei ook op een andere manier spannend. Immers, als de nieuwe club niet voor 1 mei de fusieplannen had ingediend bij de KNVB, zouden alle teams op het laagste niveau moeten beginnen. “Gelukkig is dit proces goed verlopen en konden we alle activiteiten in de nieuwe vereniging starten en de competitie uitrollen”, aldus Van Tilborg
Van vlammetje naar vuurtje!  De nieuwe vereniging heeft een duidelijke structuur neergezet. “Elk bestuurslid heeft één of meerdere commissies onder zich die allen een taak hebben toebedeeld gekregen. In die commissies zitten weer diverse vrijwilligers”, aldus Van Tilborg, die net als Mars met voetballen begon bij ZFC, de club die in 1990 met ZVV fuseerde tot Hellas Sport.Rob, die als assurantieadviseur ook zijn eigen bedrijf heeft, is voorzitter van de sponsorcommissie en zijn enthousiasme is niet minder dan dat van Van Tilborg. “Karel van Oudenaren, van Autoschade K. van Oudenaren bv, is onze hoofdsponsor. Dat is fantastisch en hij helpt ons ook om andere sponsoren te benaderen.” Van Tilborg: “We wensen graag binding in de regio en willen ook toegankelijk zijn voor lokale kleinere sponsorpartners. Bovendien kun je beter allemaal kleinere sponsoren hebben dan een paar hele grote. Ook hebben we de Vriendenkring FC Zaandam weer in het leven geroepen. Voor minimaal 50 euro steun je de club, sta je met je naam op een bord en met het totaalbedrag kunnen we voor de club weer mooie dingen doen.”Het bestuur is erg te spreken over hoe het tot dusverre loopt en de eerste tekenen zijn goed. Er zijn meer voetballende leden en op de woensdagmiddagen zijn de trainingsvelden, mede door de inzet van de hoofdtrainer Miel Mans, weer vol met pupillen. Diezelfde Miel Mans heeft wel aangegeven het stokje van hoofdtrainer aan het eind van het seizoen 2018/2019 over te geven aan Iwan Axwijk.

 

FC Zaandam kijkt ook naar de toekomst. “We willen de club verder laten groeien met meer teams en meer jeugdleden om de doorstroming van onderaf te waarborgen. Natuurlijk hopen we ook dat ons eerste zich in de tweede klasse handhaaft.” Of, zoals het werd verwoord: “Het vlammetje moet een vuurtje worden.” De selectie start zaterdag 26 januari 2019  haar 2e seizoenshelft met de uitwedstrijd in Amstelveen tegen AMVJ 1 en in het nieuwe, fraaie blauw-wit gestreepte tenue. De thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag 19 januari tegen ZOB werd afgelast.V.l.n.r. Rob Mars, Karel van Oudenaren en Ard-Jan van Tilborg op het veld van FC Zaandam.

Delen

In Zaanstad zijn er tal van voetbalverenigingen zowel op het veld alsmede in de zaal. Bij voetbalinzaanstad.nl houden we je op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit de Zaanstreek en omstreken.

Telefoonnummer: 0653334163
E-mail: Info@voetbalinzaanstad.nl

© 2024 Voetbalinzaanstad.nl